Яке взуття варто купити для їзди на велосипеді? Від вибору взуття до спорядження та аксесуарів – відповіді експерта!

одяг і взуття для їзди на велосипеді

Хочеш їздити на велосипеді, але не маєш потрібних навичок чи досвіду? Хочеш дізнатися, яке велосипедне взуття, одяг та аксесуари допоможуть Тобі крутити педалі комфортно та безпечно? Ця стаття була написана у співпраці з беззаперечним експертом та ентузіастом велоспорту Йоанною Слєбодою. Прочитай, як підготуватися до велоподорожі, щоб уникнути дискомфорту і зробити її більш приємною.

Велосипедний одяг повинен гарантувати комфорт та безпеку. Збери своє велосипедне спорядження разом з Joasia Cycling!

Задумуєшся, яке взуття для їзди на велосипеді є надійним? Без сумніву, найкращим вибором є професійне велосипедне взуття, яке забезпечує ідеальну посадку завдяки ремінцю на липучці, комфорт та оптимальну жорсткість завдяки ергономічному дизайну підошви. Однак, якщо Ти не хочеш вкладати гроші на початку, зупини свій вибір на звичайному спортивному взутті, звертаючи увагу на такі особливості:

  • спосіб зав’язування (застібання) взуття – про класичні шнурівки тут не може бути й мови. Вони можуть зачепитися за шпиці велосипеда і стати причиною нещасного випадку. Більш розумним вибором може бути модель на липучках, яка не потребує зав’язування, шнурків чи пряжок.
  • підошва – повинна забезпечувати максимальне зчеплення з педаллю. Таким чином, Ти можеш бути впевнений, що Твоя нога не зісковзне протягом наступних кілометрів (будь то сонце, дощ чи сніг). Окрім основної підошви, важливу роль відіграє проміжна підошва. Вона виготовлена з гнучкої піни (наприклад, за технологією EVA) і гарантує належну амортизацію.
  • матеріал – при виборі велосипедного взуття важливим фактором є достатня вентиляція. Повітряний потік забезпечується сітчастими панелями, що знижує ризик потіння і, відповідно, ризик появи саден. Однак, якщо збираєшся їздити взимку або дощовою осінню, обирай взуття з високим ступенем захисту від проникнення води, наприклад, з мембраною.
  • верх взуття – щоб уникнути натирання і надмірного тиску, стеж за тим, щоб задник взуття завжди закінчувався нижче щиколотки. Більше того, у разі травми чи розтягнення легше зняти черевики з низьким верхом.
  • устілка – вона виконує багато важливих функцій! Вона призначена для забезпечення максимального комфорту та гігієни ніг під час тренування, а також для зменшення ударів.

Окрім вибору правильного велосипедного взуття, Тобі також слід подумати про одяг, шолом та аксесуари. Тут на допомогу приходить наш експерт Йоанна Слєбода!

Якщо Ти хочеш регулярно їздити на велосипеді, спершу потрібно подбати про свою безпеку. Хороший велосипед і шолом – це дуже важливо! На жаль, багато хто з нас вважає, що шолом не потрібен, особливо якщо ми не їздимо дуже швидко або на великі відстані. Однак варто пам’ятати, що падіння, яке може призвести до болючої травми, може статися навіть під час їзди на велосипеді в місцевому парку. І статистика нещадна: більшість травм трапляється під час їзди на велосипеді міськими велодоріжками.

Як нагадує Йоанна: велосипедний шолом – це єдине, що може стати між нашою головою та землею, коли ми падаємо. На ринку є багато моделей, які не тільки естетично привабливі, але й зручні та повітропроникні. Хороший шолом не повинен бути важким! Він може важити не більше 250 г, а це менше 3 шоколадних плиток! На цей параметр варто звернути особливу увагу. Легкий велосипедний шолом майже не відчувається на голові і не напружує шию і плечі після тривалої їзди.

жіночий чорний велосипедний шолом
Йоанна Слєбода радить, який шолом обрати для їзди на велосипеді.

Другий важливий параметр – кількість вентиляційних отворів. Повітропроникний шолом особливо корисний у спекотні дні, оскільки дозволяє шкірі голови дихати. Серед велосипедистів шолом став незамінним елементом велосипедного спорядження та його доповненням. Коли ми говоримо “велосипедний стиль” – шолом в ньому займає ключове місце.

Шоломи доступні в різних розмірах, залежно від обхвату голови користувача. Крім того, хорошу посадку забезпечують регульовані шийні ремені і коліщатко на потилиці, яке дозволяє шолому щільно сидіти на голові і запобігає його сповзанню. Пам’ятай, що шолом також повинен захищати лоб. Переміщення його на потилицю може бути зручним, але не дуде повноцінного захищати в разі падіння.

Є дві ситуації, коли шолом потребує заміни. Перша – це удар. Якщо ми впали і вдарилися головою об тверду поверхню, потрібно замінити шолом. Незалежно від того, чи бачимо ми на ньому пошкодження, чи він здається нам цілим і неушкодженим. Наша голова була захищена, шолом виконав свою функцію, але конструкція могла бути пошкоджена і може виявитися марною або навіть завдати нам шкоди при наступному ударі.

який шолом обрати для їзди на велосипеді
Який шолом обрати для їзди на велосипеді?

Друга ситуація – термін придатності шолома. Так, це може здатися дивним, але шоломи мають певний термін придатності. Термін експлуатації шолома становить близько 3-5 років. Після цього часу матеріали моделі втрачають свої властивості через вплив сонячних променів або перепадів температури. Всередині кожного шолома обов’язково має бути наклейка з датою виготовлення, від якої вираховується дата заміни.

Весна – ідеальний час для занять спортом! Їзда на велосипеді – це чудова вид фізичної активності, який дає змогу відчути контакт з природою, покращує настрій і приносить задоволення.

Як підказує наша експертка з велоспорту: безсумнівно те, що ми одягаємо, впливає на наш комфорт під час їзди. Комфорт і функціональність є ключовими факторами в одязі, який ми обираємо для їзди на велосипеді. Початківцю-велосипедисту варто звернути увагу на матеріал, з якого виготовлений велоодяг. Ми повинні пам’ятати, що під час руху наше тіло нагрівається, шкірі потрібні повітряні, швидковисихаючі матеріали, а положення на велосипеді вимагає одягу, який не сковуватиме рухів

жіночий велоодяг
Йоанна Слєбода радить, який одяг обрати для їзди на велосипеді.

Почнемо з велосипедних штанів, які, якщо вони погано сидять, можуть зіпсувати задоволення від їзди. Відмовся від вузьких джинсів, якщо тільки Тобі не потрібно подолати невеликий маршрут, наприклад, на роботу. Під час їзди на велосипеді нам потрібно зберігати певне положення, тіло знаходиться під нахилом, тому традиційні штани можуть перетискати або навіть порізати нас. Набагато кращою ідеєю будуть спортивні штани або легінси. Вони виготовлені з м’яких, еластичних матеріалів, тому не стискають і не обмежують рухів. Серед жіночих шортів дуже популярною стала модель “велосипедки”, що отримала свою назву від шортів, які використовують велосипедисти (з тією лише різницею, що вони не мають амортизуючої вставки).

Зазвичай велосипедні шорти мають вшиту вставку, основна мета якої – поглинати удари, яких зазнає наше тіло, коли ми сидимо на сідлі. Це зменшує дискомфорт і знижує натирання. Спочатку такий елемент одягу може здатися нам дивним. Особливо, коли ми маємо справу з шортами, які також мають лямки. Однак ми швидко оцінимо вставку, коли відстані, які ми долаємо, стануть все довшими і довшими (особливо з жорстким сідлом і при їзді по нерівній місцевості).

Велосипедні шорти зазвичай мають лямки. Для чого вони потрібні? Перш за все, вони підвищують комфорт під час їзди і запобігають зсуву тканини. Важливо: під велошорти… не вдягається спідня білизна. Вкладка не буде виконувати свою функцію, якщо між нею та нашою шкірою буде додатковий шар матеріалу. Гірше того: носіння білизни може спричинити додаткові садна або навіть інфекції. Багато вкладок мають антибактеріальні властивості та виготовлені з дуже м’яких матеріалів. Звичайно, такі шорти слід прати після кожної поїздки, бажано з виворотньої боку.

А як щодо лямок? Як їх носити? Порядок такий: одягаємо шорти перед тим, як одягнути верхню частину одягу. Потім лямки натягуються на голе тіло або після бюстгальтера (для жінок). Єдина проблема – це відвідування в них туалету (доводиться роздягатися майже догола). На щастя, на ринку є шорти, які не мають лямок і нічим не поступаються тим, що з лямками. Це вже питання особистих уподобань.

Однак, якщо Ти не хочеш носити або Тобі не потрібні велосипедні шорти з вкладкою, можеш обрати більш вільні моделі, які часто використовуються в гірському велоспорті. Такі шорти виготовлені з м’яких, зручних матеріалів і мають велику перевагу в тому, що вони часто мають кишені на блискавці, і в них можна продовжити похід.

Футболки або світшоти для їзди на велосипеді також бувають різних видів. Якщо Ти тільки починаєш свої велосипедні пригоди, Тобі буде достатньо простої спортивної футболки. Не обирай моделі з бавовни, хоча це м’який і натуральний матеріал, він швидко вбирає піт, не охолоджує під час руху і, на жаль, має досить непривабливий вигляд, коли вбирає вологу. Матеріали, з яких виготовлені спортивні футболки мають багато корисних властивостей. Головна перевага таких тканин полягає в тому, що вони швидко сохнуть, на них не залишаються плями від вологи, а крім того, ми маємо відчуття м’якого охолодження під час руху.

Перший тип – це облягаючі футболки, часто із застібкою-блискавкою на всю довжину або на ¾. На спині таких футболок часто можна знайти кишені (зазвичай три). У них можна покласти телефон, гаманець, ключі або невеликий перекус. Описані футболки мають крій, адаптований до положення, яке ми приймаємо під час їзди на велосипеді, тобто передня частина коротша за задню. Коли Ти міряєш футболку такого типу і стоїш прямо, вона здається дуже короткою. Тоді варто стати боком до дзеркала і плавно нахилитися назад, імітуючи велосипедну позицію. Тоді ми дізнаємося, чи добре сидить одяг і чи комфортно в ньому.

Звичайно, як і у випадку з шортами, ми також можемо вибрати велосипедні футболки більш вільного крою. Вони часто мають довший зад, а матеріал на спині зроблений з сітки для покращення вентиляції під час їзди.





Не тільки велосипедне взуття та одяг мають значення, не менш важливими є велосипедні аксесуари, про які наш експерт Йоанна Слєбода розповідає детальніше.

Ми вже повністю одягнені і практично готові до поїздки. Про що ще варто подумати? Безумовно, про окуляри для їзди на велосипеді, адже наші очі потребують постійного захисту. Під час їзди на велосипеді потік повітря може подразнювати очі та негативно впливати на збереження вологи (не кажучи вже про пил у повітрі чи всюдисущих комах). Якщо ми не подбаємо про це, то можемо відчути печіння та сухість в очах після поїздки.

футболка для їзди на велосипеді
Чоловічі та жіночі велосипедні окуляри захистять Твої очі від поривів повітря та забруднення.

Люди, які носять корегуючі окуляри, вже мають певний захист, але багато хто вирішує використовувати контактні лінзи і купує спеціальні окуляри, призначені для їзди на велосипеді. Першою особливістю велосипедних окулярів є те, що вони мають великі лінзи. Часто замість двох лінз використовується одна широка лінза. Це робиться саме для того, щоб захистити око від поривів повітря і від різного сміття, що потрапляє в нього.

Велосипедні окуляри зазвичай мають затемнені лінзи для їзди в сонячні дні. Існують також моделі зі злегка затемненими лінзами для їзди в дні, коли сонця не так багато. При покупці варто звернути увагу на призначення різних моделей і на те, чи мають вони захист від ультрафіолету, який дасть нашим очам додатковий захист.

Під час їзди на велосипеді хочеться пити! Гідратація є ключовим фактором, а коли ми займаємося спортом, наша потреба в рідині зростає. На щастя, наші велосипеди обладнані кошиками, в які ми можемо помістити пляшку для води. Обираючи впляшку, нам не потрібно турбуватися про те, чи поміститься вона у наші кошики, оскільки вона стандартизована, і якщо виробник стверджує, що пляшка призначена для їзди на велосипеді, вона буде відповідного діаметру.

велосипедний одяг і взуття
Велосипедна пляшка для води має стандартний розмір.

Найпоширеніший об’єм пляшки – 500 мл, але ми можемо взяти з собою до 750 мл напою в одній пляшці. Якщо ми обираємо пляшку і беремо власну воду з дому, ми рятуємо довкілля від пластику та заощаджуємо власні кошти. Крім того, пляшки з водою доступні у багатьох гарних кольорах, які можуть стати ідеальним доповненням до нашого велосипедного аутфіту!

І якщо вже ми заговорили про кольори, то завершальним штрихом, безсумнівно, є шкарпетки. Велосипедні шкарпетки, як і решта нашого одягу, виготовлені з матеріалів, що швидко сохнуть. У них ноги потіють менше, ніж у традиційних бавовняних моделях. Крім того, вони скроєні таким чином, що делікатно стискають стопу і не зміщуються під час їзди.

Якщо ми обрали вбрання без кишень, варто придбати зручну сумку на пояс, в яку можна покласти телефон, документи або ключі. Сумочку можна легко переміщати на спині, тому ти майже не помітиш, що носите її з собою. Однак уникай сумок зі шкіри або її екологічного варіанту. Наша спина швидко спітніє там, де сумка буде чіплятися за тіло. Багато спортивних та аутдор-брендів пропонують сумки на пояс різних розмірів: від крихітних до досить великих, які навіть мають спеціальну кишеню для пляшки!

Велосипед – це чудовий транспорт, який може подарувати багато радості. Я катаюся на ньому з 2018 року і бажаю кожному велосипедисту-початківцю знайти в цьому занятті свою нову пристрасть, яка не згасне протягом багатьох років. Велосипед має здатність переносити нас у надзвичайні місця, дарувати радість і красу навіть під час повсякденних поїздок по добре втоптаній дорозі. Отримуй задоволення від спорту, знайди свій шлях у велоспорті і нехай він дарує Тобі багато радості та гарного самопочуття. До зустрічі на трасі!

Вже знаєш, яке велосипедне взуття, одяг та аксесуари вибрати? Збери повний комплект з evzuttya.com.ua та MODIVO.

Пристрасний велосипедист з 2018 року. Переважно займаюся так званим романтичним велотуризмом – маю на меті відкривати для себе нові місця, фотографувати їх та збирати спогади. Не уникаю участі у спортивних змаганнях, а найбільше пишаюся участю в ультрамарафоні “Розточчя”, де проїхала 350 км і дісталася фінішу четвертою серед жінок. У мене є бажання взяти участь і в інших ультрамарафонах на дистанції 500 км. У листопаді 2022 року я зробила ще одну спробу подружитися з бігом, цього разу успішно! Моїм найбільшим біговим досягненням на сьогоднішній день я можу вважати участь у зимовому півмарафоні Table Mountain Winter Half Marathon, і саме гори підкорили моє серце. У мене все ще повна голова ідей, коли справа доходить до мого спортивного розвитку. У приватному житті я намагаюся поєднувати сімейне життя, професійну роботу, спортивну пристрасть та ведення свого профілю в Instagram під ніком @lazy.fighter

Ця стаття також може Тебе зацікавити >>> Взуття для бігу по асфальту, бездоріжжю та для змагань: найпопулярніші моделі відомих брендів

Оригінальний текст статті переклала та пристосувала для потреб блогу evzuttya.com.ua Наталія Фірак.
Підпишися на нашу розсилку новин та...отримай знижку 250 грн на першу покупку!
Переглянь в інтернет-магазині
дитяче зимове взуття для хлопчиків, desigual сумки, деезее, купити резинові чоботи чоловічі, нессі, челсі жіночі, ccc взуття каталог, caprice, gabor, взуття челсі, туфлі на шпильці, взуття ссс, sprandi, чоловічі кеди, ссс взуття, superfit дитяче взуття, снігоходи взуття, чоловічі чоботи, k swiss, clarks взуття, кларкс взуття, купити шльопанці чоловічі, чоботи чоловічі, жіночі берци, jansport рюкзак, еспадрильї жіночі, lasocki взуття, мужские челси, челсі взуття чоловіче, napapijri бренд

Щоб надавати послуги на найвищому рівніх на нашому веб-сайті, ми використовуємо файли cookies та подібні технології. Це дозволяє нам забезпечити належну роботу нашого веб-сайту, його безпеку та виконання його основних функцій. Додаткову інформацію

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close